Ammoniak & anfald

October 25

Et højt niveau af ammoniak i blodet er meget giftige for hjernen hos både mennesker og dyr. Anfald er et symptom på ammoniak toksicitet. Overdreven ammoniak i blodbanen opstår når leveren er i stand til at slå det til urea, så det kan blive elimineret fra kroppen som urin.

Urinstof cyklus lidelse

En af årsagerne til ammoniak toksicitet er urea cyklus lidelse. Dette er en arvelig metabolisk tilstand, hvor kroppen mangler enzymer for at behandle protein til urea, således at der skabes overskydende ammoniak. Ammoniak rejser til hjernen via blod hvor det skader hjerneceller. Anfald er en af de mange symptomer på sygdom.

Hepatisk encephalopati

Denne betingelse præsenterer i både mennesker og dyr. Det er en neurologisk syndrom skyldes en lever lidelse. En af dens udløser hos mennesker er at spise for meget protein. Når leveren ikke behandler protein ordentligt, ammoniak ophobes og rejser til hjernen via blodbanen. Anfald er symptomatisk for svær hepatisk encefalopati hos både mennesker og dyr, selvom de ikke er det mest almindelige symptom.

Epilepsi behandling

Der er også en sammenhæng mellem behandling af krampeanfald og ammoniak. En undersøgelse af neurologer på Ankara Universitet viser, at valproinsyre, en anti-epilepsi medicin, der forhindrer anfald, får kroppen til at bevare overskydende ammoniak, udløser bivirkninger, herunder mental forvirring, mangel på fysisk koordination og kvalme i nogle epileptikere.

Relaterede stillinger